Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejezetek A természetgyógyászat c.könyvemből

2010.07.31

A nem konvencionális gyógyítás szakterületei a hazai rendeletek szerinti  csoportosításban

 

A vonatkozó rendeletek a hazánkban engedélyezett természetgyógyászati tevékenységet  a következők szerint csoportosítják :

 

1. Csak orvos által végezhető tevékenységek

·        Manuálterápiás eljárások

·        Hagyományos kínai orvoslás

·        Neurálterápiás módszerek

Minden olyan nem-konvencionális eljárás vagy módszer –a 2.pontban felsoroltak kivételével-, amelyek képzésére az orvostudományi egyetem tanfolyamot és vizsgát szervez ,ilyen tanfolyamot és vizsgát akkreditál .

2. Orvosi és egyéb felsőszintű szakképesítés nélkül végezhető tevékenységek

a) Csak szakképesítés megszerzése után végezhető természetgyógyászati tevékenységek:

·        Akupresszúra

·        Alternatív mozgás-és masszázsterápiák

·        Életmódtanácsadás és terápia

·        Reflexzóna terápia

b) Vizsgával záruló továbbképzéssel megszerezhető képesítés után végezhető tevékenységek:

·        Alternatív fizioterápiás módszerek

·        Bioenergiát alkalmazó módszerek

·        Fitoterápia

·        Fülakupunktúrás addiktológiai eljárások

·        Kineziológiai módszerek

·        Szemtréning eljárások

 

A  természetgyógyászok által végezhető  szakágak munkaterületei és módszerei

 

Az akupresszúra

 

Az akupresszőr tevékenysége a hagyományos kínai orvoslás és az energia vezetékek ismeretén alapul .Az akupresszőr az akupunktúrás pontokat vizsgálja és ujjnyomással ,vagy más mechanikai hatással kezeli.

Az akupresszőr, miután tájékozódott a beteg addigi orvosi ellátásáról ,anamnézist állít össze a kínai orvoslás szabályai szerint ,majd akupresszúrás kezelési tervet készít ,és a program szerint a rendszeresen kezeli a beteget .Kezelési módszerei között az akupresszúrán kívül szerepelnek más kínai masszázstecnikák is .Az állapot változását a gyógyító szakember a beteg visszajelzései ,valamint a kezelőorvosi konzultáció alapján észleli és a programot szükség -szerűen módosítja .Ha a beteg a megfelelő  általános orvosi, vagy szakellátásban még nem részesült ,a szakmailag indokolt rendelésre  továbbirányítja .Az akupresszőr a kínai orvoslás szabályai szerint betegségmegelőző kezeléseket is végez ,a beteget az egészséges életmódra neveli .

Alternatív mozgás-és masszázsterápia

A mozgás-és masszázsterapeuta a nyugati medicina szerinti diagnózis alapján speciális természetgyógyászati állapotfelmérő módszerek elvégzése után ,olyan a távol-keleti gyógyászatban ismert mozgássorok végzésére tanítja meg betegét/kliensét ,amelyek annak gyógyulását/ egészségmegőrzését  kiegészítő gyógymódként szolgálja .Kompetencia szintjén masszázsterápiát  is végez .

 

Életmódtanácsadó és terapeuta

 

Az életmódtanácsadó élménycentrikus módszeregyüttes alkalmazásával segít a klienseinek életmódjuk átalakításában,a civilizációs betegségek ,testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése ,egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében .

Az életmódot átalakítani tudó szakember , valamennyi a gyógyítást szolgáló természetgyógyászati ágban (távolkeleti mozgásoktatás ,egészséges táplálkozás ,rendterápia ,természetes masszázsoktatás ,gyógynövényismeret ,hidroterápia ,helyes légzéstechnikák ) jártassággal rendelkezik ,ismeri a mentálhigiéne alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása végett .

Életmód-tanácsadói képesítést felsőfokú végzettséggel (egészségügyi, pedagógiai ,pszichológiai ,szociális ,népművelői ,teológiai ,agrár ) rendelkező diplomások szerezhetnek ,akik betöltötték  a 28. életévüket .

 

Reflexológia

 

A reflexológus a kéz ,a láb  és a fül reflexzónáit ujjnyomással vagy más mechanikai hatással kezeli .Tájékozódik a beteg kórtörténetében  ,majd elkészíti a kezelési térképet ,illetve masszázstervet .A reflexológus  határozza meg a kezelés menetét  ,a kezelendő zónák fontossági sorrendjét ,egy-egy kezelés alkalmával masszírozandó zónák számát ,a kezelés időtartamát ,a masszírozás erősségét ,a kezelés ritmusát és gyakoriságát .

A reflexológus önállóan ,a kezelési terv alapján végzi a gyógyítási tevékenységét .Tájékozott  a kezelés közben fellépő kellemetlen mellék-és utóhatásokról ,ismeri ezek kivédési lehetőségeit .  A páciens gyógyulási folyamata közben jelentkező reakciók figyelembevételével szükség szerint módosítja a masszázstervet .

Felvilágosítja a paciensét a kezelés utáni reakciókról ,és megmagyarázza azokat .Ellátja a paciensét az otthoni kezelésre vonatkozó útmutatásokkal .

 

Alternatív fizioterápia

Az alternatív fizioterápiás ismeretekkel rendelkező szakember alternatív fizioterápiás ,hidroterápiás ,eljárásokat ,főként hidegvízes kezeléseket alkalmaz (lemosás ,zuhany ,pakolás ,rész-és egészfürdő )életmódi elvek oktatását ,mozgásterápiát ,masszázst és gyógynövényeket alkalmaz .

 

Bioenergetika

 

A bioenergetikus az ismert állapotfelmérő és gyógyító módszereket kiegészíti bioenergetikai vizsgálatokkal és kezelésekkel ,mint :bioenergetikai ,rádioesztéziai ,Rejki , Mahikari ,humán energia jóga ,Biegelbauer –féle fényadás stb.

A terület specialistája a bioenergia szintet befolyásoló tényezőket ,az ember testének közvetlen környezetében levő energia és kémiai térben fellépő ,műszerekkel minimálisnak ,szubtoxikusnak ,határérték alattinak nevezhető behatásokat empírikus ismeretei alapján értékeli ,majd a saját energiamezőjének felhasználásával betege ,kliense befolyásolására törekszik.

 

 Fitoterápia

 

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel ,vagy gyógynövénykészítményekkel (gyógyhatású növényi eredetű anyagokkal) történő kiegészítő kezelését .Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait ,azok hatását a szervezetre ,a növények hatástani ,illetve terápiás besorolását ,alkalmazásuk módját ,helyét és értékét a terápiás rendszerben .A gyógynövények és a táplálék céljára szolgáló növények bizonyos esetekben átfedik egymást ,ezért bizonyos táplákozástani összefüggésekre is tekintettel kell lennie .

 

Fülakupunktúrás  addiktológia

 

A fülkagyló meghatározott pontjaiba bevezetett vékony 0,3 mm-nél nem vastagabb és 1,5 cm-nél nem hosszabb akupunktúrás tű beszúrása 1-2 mm mélyen . A szúrást mindkét fülben szimmetrikusan végzik .

A beavatkozás célja :szenvedélybetegek gyógyítása ,méregtelenítés ,feszültségoldás ,fájdalomcsillapítás . Hasznos kiegészítő módszer még álmatlanság ,gyógyszermérgezés ,és elvonási tünetek esetén .

 

Kineziológia

 

A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer ,mely izomtesztek ,speciális anamnézis felvételére támaszkodva , továbbá  speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energia-rendszerében levő blokádokat ,kiegyensúlyozatlanságokat .A kineziológia az emberi képességek ,készségek fejlesztésével ,egészségmegőrzéssel foglalkozik azáltal ,hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek ,traumák negatív nyomait semlegesíti . A kineziológia az orvostudomány ,a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő ,kiegészítő gyógyító rendszer .

 

Szemtréning

 

A látásjavító szemtorna /szemjóga ,látáshabilitáció ,rehabilitáció/ .Olyan komplex terápiás eljárás amellyel a rossz nézési szokásokból adódó látászavarok javíthatók ,a fáradt szemizmok pihentethetők ,a szem alakalmazkodó képessége tréning révén erősíthető .

Segítségével a csökkent látást okozó szembetegségek esetén a látásmaradvány fokozható , a progrediáló látáscsökkenés előrehaladása lassítható.

 

 

                           

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.